Är en bok (på Vulkan förlag) som i utgångspunkten handlar om en person (min far, Reidar Hedemann), om hur han gick från helnykter pacifist till att bli ett nedsupet nervvrak, via motstånd mot den tyska ockupationen av Norge, spionage och informationsspridning.
Det handlar om att vinna kriget och förlora freden, och om en resa från ett politiskt centrum till periferin, via kampen mot kommunisterna.
Det handlar också om att vinna kriget
men förlora sin själ.
Under arbetet med boken har jag givetvis läst en massa böcker och andra dokument.
Böckerna finns under rubriken litteraturförteckning. Litteraturförteckningen innehåller också en del böcker som är märkta “Reidars bibliotek”.
Han lämnade efter sig hela sitt kompletta politiska bibliotek från 1920-tail till 1970-tal.
Du kan beställa boken direkt från mig via kontaktformuläret, 175,00 SEK inklusive moms och postförskottsavgift.
Boken innehåller en personförteckning, men den är långt ifrån komplett. I boken finns bara de som direkt nämns i boken. Verkligheten innehåller många fler personer, många av dem återfinns under rubriken Persongalleri. Här finns det personer jag bara vet namnet på och personer om vilka det står mer här än det gör i boken. Använd gärna kontaktformuläret om du vet mer du kan belägga och vill berätta!
Här finns också en lista över platser som kommer in i historien, liksom grupper, organisationer och institutioner, samt vissa mer speciella händelser. Dessa kommersäkert också att kompletteras.
Framförallt finns det två litteraturförteckningar.
Den ena, Litteratur innehåller dels litteratur som är direkt använd i research-arbetet för boken, dels annan bakgrundslitteratur av intresse (som jag har och har haft tillgång till).
Den andra, Reidars bibliotek, är en förteckning över den politiska litteratur han lämnade efter sig. Den ger ett snapshot av vad som formade en påläst, politiskt aktiv person under socialdemokratins uppgång (och fall). Med dess hjälp kan man förstå hur idéerna formades i hans och andras huvuden.
Höyre och Gram hade kallats terrorister av den norska staten idag, enligt Klassekampen
The Norwegian Legation in Stockholm played a significant role during the Second World War. Until 9 April 1940 the legation consisted of four persons, and at the end of the war about 1,100 persons were connected to the legation.
The most secret list of SOE Agents
Länk om LARK och annat.
Arbeiderbevegelsen om politisk övervakning
Finlands historia är en vit fläck för de flesta rikssvenskar. I den mån man tycker att man vet någonting så handlar det stort sett om de vitas perspektiv på inbördeskriget och om den lilla staten som försvarade sig mot Sovjetunionen. De här länkarna pekar på en anna historieskrivning, som är relevant för att få en mer komplett bild av historien. Därmed inte sagt att allt är vare sig sant eller intressant, men det ingår i bilden.
Hur finland kuppades in i andra världskriget, Finlands historia från vänster
Militarismens vanvett, om Finlands inblandning i Sovjets affärer. Återigen historia skriven från vänster.
Om skillnaden mellan fascismen i Sverige och Finland (länken leder till en PDF.
Botanisera gärna själv, men ta inte allt du läser för sant eller relevant!