tisteln:persongalleri:david_hummel

David Hummel

David Hummel är en nyckelperson i berättelsen.

Jag träffade honom på Lidingö 1982 under linjearbetet på Journalisthögskolan.

Hummel var helt klart lierad med Svensk (och eventuellt brittisk) underrättelsetjänst. Han gick också sina egna vägar.

Hummel utnyttjade det faktum att han varit expeditionsläkare åt Sven Hedin (som hälsat på Hitler) och att han fungerade som läkare på båda sidor om gränsen.

Hummel kommer in i bilden september 1941 via Gundersen. Reidar övertar kontakten från honom.

Hummel säger att gruppen som senare blev Anitra skapades på Reidars initiativ och R pekade på Helland-Hansen och Knut Siem Knutsen. Per Brønn hade uppgiften att skaffa kontakterna på högskolan. Tydligen var han oförsiktig, och det blev en rutt också över Formofoss där den kom under kontroll av Rinnan via Rosten.

Utökades senare med lappfogden Ornes och dr. Nissen-Meyer i Brekkvasselv. En pastor Moe varnade tydligen, men hans brev kom inte fram till legationen. Pastor Moe var (sig själv ovetande) en av Rinnas negativa kontakter. I sin berättelse om tiden under kriget med far (1941 to the bitter end) gör han helt klart att

  • Reidar hade mycket goda förbindelser med svensk militär underrättelsetjänst (C-byrån?)
  • Hade censurskyddad telefon och post
  • Via partiet hade någon form av åtkomst till Gustav Möller (via Tage Erlander)
  • Att socialdemokratiska Länstidningen i Östersund (namngivna personer) var oerhört viktig i transportarbetet.

Hummels kvarlåtenskaper i Krigsarkivet visar också ett starkt och tidigt engagemang i Rinnan-saken. Det förefaller som om det fanns en mycket personlig strid mellan Hedemann och Hummel ena sidan och Rinnan på den andra.

Hummel lär ha hjälpt brittiska flygare med bränsle etc. allt utan att be om lov.

Enligt en Bernhoff (se dokument i SÄPO-arkivet) fram och åter till Norge runt stridsslutet.

Jag anser att Hummel var knuten till den späda svenska underrättelsetjänsten från dag 1.

Ett “bevis” är skriftväxlingen mellan honom och Major Carl Petersén i slutet av maj .

Även Carlos Adlercreutz finns med i bilden.

21 september 1942. Det har varit ngn form för drabbningar i Tröndelagstrakten (Bindalen). Hummel är tydlinge trakasserad, en tullare och en landsfiskal är efter honom. Reidar har varit “sydpå” och snackat med “våre felles vänner” (C-byrån på Röhsska i Göteborg, troligen) och de tror inte det kommer att hända något. Vedkommande kommer troligen att lämna närmare besked (till Hummel). Större sändning med brev till Anitra (Hos Hans Hansen), Leif Aagard i Nordli och Ragna Gundersen i Österli (reser med materialet).

Detta följs upp 12 Oktober. Ordern är ligg lågt.

Förefaller i sammanhanget (Majavatn) som om XU och Reidar (Anitra verkar lyda under honom) går i fötterna på varandra.

Brev till Fröken Skogen, ta med garnnystan (!) till sognepräst Paulus Holm. Transport och andra instruktioner som berör Stub, dr. Bohne, Gunnar Andersson som ska lämna till Leif, fru Ragnhild Wiesener väcker visst intresse hos mig (sonen jobbar åt tyskarna som jurist) och Paulus väntar på hälsningar från Dora (Hummel).

Dagny har flyttat från X där hon hjälpte Karl.

En ny flicka finns, hon heter Sonja.

Nya personer Regine finns i Knuts stad (gissningsvis Trondheim), Oline.

Ludvig har blivit Lovise, Herman har blvit Dora (hummel).

Anitras efterträdare ska uppsöka Sonja, Oline eller Regina. De ska hälsa från Laura – Hummel tycker att Anitra byter namn till Laura. Observera att Anitra också ibland syftare på Knut Siem Knutsen.

Anton hade just fått pengar av Knut, Anton har behållit 1 500 kr för sin “egen verksamhet”-

Bernt fick 1000 som han inte redogjort för. Bernt har hamnat på skogsarbete, det förtjänar han inte!

Hummel tycker det är för dj… att Bernt hamnar på bar backe medan Anton tar för sig. Anton är i Stockholm med nu 3 500 konfiskerade kronor och grov lön och en anställning.

Brev från Carl till Hummel 30 jan 44 (finns i Krigsarkivet). Trafiken kan kanske ta sig upp igen, inte kunnat meddela Fabian, kommunikationen till Reidar åter, föreslår en R.H., samt pratar om Fabian och Gustav. Någon måste agera i Elses ställe (vad hände henne?) och vi hälsar från Johan. Hummel vill ha en bok till en B.N., men det är olämpligt att han får veta att förbindelse finnes.

Galen idé (Napoleons) om att växla in tåget med fångar från Falstad på ett annat spår och befria fångarna.

Snippet from Wikipedia: Falstad

Falstad var ett tyskt koncentrationsläger i Levangers kommun i Norge under den tyska ockupationen av Norge 1940-1945.

Ursprungligen var Falstadlägret en statlig internatskola.

. Brevet ställt till Ronald Sitter, (Krigsarkivet, daterat 19 sept. 1944).

2 nov 1944 Fnurra på tråden, Napoleon och Carl börjar bli lata tycker Hummel och berättar vad Tistelen vill veta (Krigsarkivet).

Korrespondens med Petter Lindmo, 4 dec 1944, bland annat om Egel (Krigsarkivet).

Brev från Reidar 20 mars 1945. R identfierar sig och berättar att Egel kommit fram, han har fått ripor och Rs bror gillade dem också (vilken bror, troligen Knut). Brevet lämnas av Ørnulf Øien som är en god vän av Ellingsen vars vänner ligger oppe i Hummels trakter (troligen Sverre Ellingsen). Björk eller Ornes får hjälpa dem vidare. Gruppen är Waxwing. Hummels papper i Krigsarkivet innehåller mer. Sök waxwing på sidan Officiell historia

Förberedelse för krigsslut (kan man få lokala tyskar att desertera till Sverige, telefonledning med mera), Krigsarkivet.

Brev till någon Knut 2 maj 1945 (TXU5) (XU), med begäran om instruktioner för Egel och beträffande telefonlinjer. Reidar har rest (till Norge får man tro) men Berit har fått instruktioner om att Knut eller Boyesen ska ta emot posten (Krigsarkivet).

Brev från Kjos till Hummel 8 maj 1945 klockan 22:50! Tyskarna tänker ge sig vid midnatt men tänker stoppa alla legionärer(polititropper). Kjos är troligen Reidar Johannes Kjos.

Brev till Kjos, med lyckönskningar och förberedelser. Tyska soldater ska inte släppas in i Sverige.

Rinnan vilade tungt över Hummel. Högskolegruppen (NTH, Anitra) var Hummels och Reidars organisation och den var en av dem som Rinnan sprängde, Brev till Statsadvokat John Lyng, i Krigsarkivet, där man även hittar Hummels dokument kring rättegången.

Snippet from Wikipedia: David A:son Hummel

David Axelsson Hummel, född 13 juli 1893 i Ekeberga i Småland, död 2 januari 1984 på Lidingö och begravd på Norra begravningsplatsen, var en svensk läkare, forskningsresande och motståndsman under andra världskriget.

David Hummel växte upp i Kosta, där fadern Axel Hummel var VD för Kosta glasbruk.

  • tisteln/persongalleri/david_hummel.txt
  • Last modified: 2015/09/06 15:29
  • by ragnvald